Episode 6: Hvorfor være innovativ og hvor starter du, hvis du gerne vil i gang?

innovation

Dine værter er Erik Korsvik Østergaard og Puk Falkenberg, 4. april 2018

I denne episode af Fremtidens Ledelse To-Go taler vi om hvorfor du bør være innovativ, og hvor du starter, hvis du gerne vil i gang. Du bliver klogere på, hvad Astrid Haug og Anja Matulewska tænker om innovation ud fra deres perspektiver, og hvordan de arbejder med innovation i hverdagen.

Velkommen til Fremtidens Ledelse To-Go, en podcast du kan tage med på farten.

I denne episode har vi (Puk og Erik) hver inviteret en gæst ind, og taler med dem om hvorfor det er vigtigt at være innovativ. Episoden ender med gode råd til lederen, som ønsker at være mere innovativ.

Innovation handler om at skabe værdi

“Hvis ikke I forandrer jer, så udvikler I jer ikke”, er et af hovedbudskaberne fra både Anja Matulewska og Astrid Haug, når de besvarer spørgsmålet om, hvorfor det er vigtigt at være innovativ. Det er de innovative processer, som er med til at skabe forandringer, og dermed også sikre ny læring, viden og kompetencer, som naturligt skaber en udvikling.

Innovation skal ikke ske, for bare innovationens skyld. Det handler (stadig) om, at finde sit why, og hvilken rolle man gerne vil have i samfundet. Så tænk over dit/jeres why, før I sætter ind med innovationsprojekter.

Kulturen er det, der gør innovation hverdagsnært

Et vigtigt element er, at få gjort innovation hverdagsnært. “Grundlaget for, at du kan være innovativ er kreativitet” siger Anja Matulewska, som forklarer at det er vigtigt at danne grobund for, at kreativiteten kan vokse og kulturen udvikler sig. Hvis ikke du i din hverdag kan være kreativ, hvor vil du så i sidste ende opnå at være innovativ? I episoden (og lidt længere nede under opsummeringen) får du et par bud på, hvordan du gør innovation mere hverdagsnær.

En god pointe, som Astrid Haug snakker om er at arbejde i sprints. Kan vi lave nogle eksperimenter, som kan gøre os mere innovative og få lov til at teste ting af? Et sted at starte er, at finde speed bumps, forhindringer på vejen, som kan elimineres. Det er der flere måder at gøre på, bl.a. ved at optimere processer, strukturer og se på hvordan ting bliver gjort i dag. Er der noget vi kan gøre bedre?

De bedste råd til dig som leder

Astrid Haug og Anja Matulewska kommer med hver deres råd, til dig som leder. Her har du dem samlet:

  1. Hold dig opdateret! Læs bøger, se YouTube, lyt med til podcasts. Det behøver ikke kun være den årlige konference, men derimod viden du finder andre steder.
  2. Tag ud og besøg nogle startups. Der findes flere danske hubs, som du kan tage ud og besøge. Måske der kommer et nyt samarbejde ud af sådan et besøg?
  3. Tag din rolle som leder seriøst – du er rollemodel og kulturbærer! Start med at lyt til dine medarbejders idéer og indbyd til samtale.
  4. Det er vigtigt, at I tør omfavne, at det er okay at fejle. Det handler ikke om at fejle med vilje, men at have et rum og nogle ressourcer til, at det er okay at fejle.

Opsummering: Kom i gang med at blive mere innovativ

I løbet af hele podcasten kommer Anja Matulewska og Astrid Haug med guldkorn, som kan bruges for at du kan blive mere innovativ. Vi har forsøgt at samle et par her, så du kan blive mere innovativ.

  • For at komme i gang med innovation, skal du tænke i lysten, evnen og tiden. Har du og din organisation lysten? Har I evnerne? Og har I tiden til det?
  • Innovation skal gøres hverdagsnært for alle. Har I de rigtige rammer for at I kan være innovative, være kreative og dermed tænke nye tanker?
  • Del viden på tværs af organisationen. Måske din kollega i den anden ende af huset har en idé, som bringer mere værdi til din idé?
  • Opsøg ny viden og lær nyt hele tiden. F.eks. ved at se og følge med på YouTube.
  • Eliminer speed bumps, der frustrerer i hverdagen, så du optimerer på småting og rydder forhindringerne for, at du kan skabe et innovativt miljø.
  • Tag ansvar og hver en del af at forandre måden I gør ting på.

Astrid Haug

Astrid Haug er CEO i egen virksomhed, Astrid Haug Bureau. Hun har udgivet flere bøger, senest Fremtiden tilhører de frygtløse. Astrid fortæller bl.a. hvordan hun selv søger ny viden og læring, for hele tiden at udvikle sig og finde nye metoder og dermed være innovativ. Med nogle såkaldte mikrohandlinger kan nye tanker blive en forudsætning for dit arbejde og dermed bliver du mere innovativ på f.eks. dine egne processer.

Anja Matulewska

Anja Matulewska havde, da vi optog podcasten, sin egen virksomhed Inno8, men er sidenhen blevet ansat som Innovationskonsulent hos Alm. brand. Anja’s fokus på innovation udspringer fra Design Thinking. I podcasten understreger hun vigtigheden af inddragelse, videndeling og kultur, som vigtige komponenter, når du arbejder med innovation.

Astrid Haug

Anja Matulewska

Din vært i denne episode

Hos Bloch&Østergaard tror vi på, at glade medarbejdere er gode medarbejdere. Vi vælger derfor vores egne chefer og vores egne arbejdsopgaver. Derfor vil du i Fremtidens Ledelse to-go opleve, at det ikke altid er de samme værter. Vi vælger nemlig selv om vi vil være med i episoderne, alt efter passion, viden og lyst.

I denne episode er Puk Falkenberg og Erik Korsvik Østergaard dine værter.

Abonnér på podcasten og få den nyeste episode direkte på din smartphone

Du kan finde Fremtidens Ledelse To-Go i din foretrukne podcast app, på nettet og i iTunes. Du vil samtidig være med til at gøre det sjovere at lave podcast, hvis du hjælper os med at udbrede den. Det kan du gøre ved at rate podcasten i iTunes eller dele den med en kollega. Tak fordi du er med til at skabe fremtidens ledelse.

Har du feedback til episoden?

I hver episode af Fremtidens Ledelse To-Go tager vi fat i et emne indenfor paradigmet omkring fremtidens ledelse. Vi snakker om udfordringerne, mulighederne samt giver dig tips, tricks og begreber, som du kan lade dig inspirere af.

Kontakt os og fortæl hvad du har på hjerte eller start samtalen på Twitter under hashtagget #fremtidensledelse. Vi glæder os til at høre fra dig.

Puk Falkenberg

Puk Falkenberg
Partner, Leadership Advisor & Key Note Speaker

Erik Korsvik Østergaard

Erik Korsvik Østergaard
Founder and Partner, Leadership Advisor, Key Note Speaker, & Author