Episode 26: Er din forandring Built-in eller Bolded-on?

19. Marts 2019

Hvorfor er forandringer så svært? I episoden taler Puk Falkenberg og Erik Korsvik Østergaard om, hvorfor det er svært at implementere forandringer i organisationer, og hvordan man ”bygger dem ind i” organisationen og ikke ”knapper dem på”. Lyt med, og blive klog på, hvad forskellen på Bolded-on og Built-in.

Velkommen til Fremtiden ledelse To-Go!

Built-in og Bolded-on

Er din måde at bedrive forandring på, bygget på organisationen, eller er forandringen en integreret del af det I gør? De to begreber forklaret:

  • Built-in beskriver, hvordan du har forandringsledelse som en integreret del af forandringsprocesserne i din organisation. Det er her, hvor forandring begynder at føles som en del af normen, og hvor forandring i stedet ses som en kontinuerlig udvikling.
  • Bolded-on beskriver, hvordan du knapper forandringer på i de situationer du har behov for det. Forandringsledelse bliver en lineær proces, hvor fokus er på problemet og løsningen.

Succes med forandring handler ikke kun om selve forandringen, men i høj grad om, hvorvidt du har fået forankret forandringen. Du skal omfavne forandringen, og det sker kun ved at indbygge forandringen og ikke knappe den på.

Hvorfor fejler forandringer?

Det siges at 70 procent af alle forandringsprojekter fejler, men der findes ingen beviser på, at tallet holder. Alligevel er det værd at kigge på, hvad er hæmsko for, hvorfor forandringer ikke lykkes.

Studier tyder på, at der er noget underliggende i organisationer, som ikke er løst før du står i en forandringssituation. Det gør, at forandringerne ikke kan komme igennem. Når virksomheder begynder på forandringer, begynder det underliggende at dukke op på overfladen. Det er derfor, at tillid er alfa omega, når man taler om forandring. Vi er vanemennesker, og det at ændre en vane er svært!

Det er ikke kun vanen, vi som mennesker døjer med når vi skal forandre; forandringer får os til at føle usikkerhed. Vi kender ikke værdien af forandringer, og vi kan ikke mestre det, hvilket kan føre til usikkerhed. Der skal medarbejdere skal have tillid til, at ledelsen griber dem i tilfælde af, at forandringen ikke lykkes.

Virksomhederne skal være på tæerne

Jo hyppigere du arbejder med små ændringer, jo tættere er du på en dynamisk stabilitet i stedet for en statisk stabilitet. Du vænner dig til forandringer. De virksomheder, der er i stand til interne forandring, er også de virksomheder der out-performer de andre.

Kig på disse faktorer før du påbegynder en forandring for at sikre at din forandring er indbygget og ikke knappet på:

  1. Hvordan er I organiseret i organisationen? Er det plads til forandring eller skal I omorganiseres først?
  2. Hvordan er jeres kultur? Hvis der er en bekymringskultur, skal der først tages hånd om det, før du påbegynder en forandring.
  3. Hvordan er jeres arbejdsmetoder? Kører I klassiske faseprojekter, så er det svært at nå hen til agile arbejdsmetoder, hvor forandringer bygges ind i organisationen.
  4. Kig på jeres innovationskraft. Hvordan udvikler I i forvejen? Innovation hører ikke kun hjemme i innovationsafdelingen. Der er behov for kreativ innovation i forhold til forandringer. Ellers er der fare for, at I sidder fast i ”det plejer vi jo”.

Rytmen fra den agile verden, f.eks. fra SCRUM, kan være en metode til, hvordan du langsomt indbygger forandringer i din organisation. Sådanne arbejdsmetoder giver dig en rytme med korte sprints, rum til at teste hypoteser, retrospektiv og ikke mindst at korrigere hvis hypoteserne ikke holder.

De virksomheder, der vil overleve i fremtiden, er de virksomheder, der er i stand til at forandre sig – det betyder, at forandringer i din virksomhed skal være indbygget.

Mere relevant læsning

Building teal organizations in Dubai?, af Erik Korsvik Østergaard

When only parts of the organization go agile, af Puk Falkenberg

How to pull change instead of pushing through, af Puk Falkenberg

Be able to drive internal change often and fast, af Puk Falkenberg

Forbes’ artikel om Change Leadership: Why Your Head, Heart And Gut Are Critical To Listen To

Om forskellen mellem digital transformation og forandringsledelse: How Is Digital Transformation Different From Change Management?

I 6 Myths About Change In Business kan du læse om seks myter, der er omkring forandringer

Nysgerrig på de 70 procent af forandringer der ikke lykkes? Læs dem her.

Cracking the Code of Change, fra HBR.org

Survey Data Shows That Many Companies Are Still Not Truly Agile, om agilitet i organisationer

Om forandring og agile management, Adapting and Adjusting Change Management in an Agile Project

Dine værter i denne episode

Hos Bloch&Østergaard tror vi på, at glade medarbejdere er gode medarbejdere. Vi vælger derfor vores egne chefer og vores egne arbejdsopgaver. Derfor vil du i Fremtidens Ledelse to-go opleve, at det ikke altid er de samme værter. Vi vælger nemlig selv om vi vil være med i episoderne, alt efter passion, viden og lyst.

I denne episode er Puk Falkenberg og Erik Korsvik Østergaard dine værter. Læs mere om Puk og Erik under deres billeder.

Abonnér på podcasten og få den nyeste episode direkte på din smartphone

Du kan finde Fremtidens Ledelse To-Go i din foretrukne podcast app, på nettet og i iTunes. Du vil samtidig være med til at gøre det sjovere at lave podcast, hvis du hjælper os med at udbrede den. Det kan du gøre ved at rate podcasten i iTunes eller dele den med en kollega. Tak fordi du er med til at skabe fremtidens ledelse.

Har du feedback til episoden?

I hver episode af Fremtidens Ledelse To-Go tager vi fat i et emne indenfor paradigmet omkring fremtidens ledelse. Vi snakker om udfordringerne, mulighederne samt giver dig tips, tricks og begreber, som du kan lade dig inspirere af.

Kontakt os og fortæl hvad du har på hjerte eller start samtalen på Twitter under hashtagget #fremtidensledelse. Vi glæder os til at høre fra dig.

Erik Korsvik Østergaard
Founder and Partner, Leadership Advisor, Key Note Speaker, & Author

Puk Falkenberg
Partner, Leadership Advisor & Key Note Speaker

Our newsletter is filled with articles and tools
for the modern
future-oriented leader

Get free, useful tips and tools
that will help you navigate the future
and enhance your leadership already today

Do you need input on how to get started?
Take a look at at our categorized toolbox here
– it’s all free