Episode 62: Eksperimenter
Dine værter er Puk Duerlund Falkenberg og Erik Korsvik Østergaard. 1. juni 2021. Photo by Chase Clark on Unsplash
Hvordan håndterer man eksperimenter i sin organisation? Og hvorfor skulle man? I vores arbejde kan vi dele opgaverne (eller projekterne eller de strategiske aktiviteter) i to grupper:
- Opgaver med lav usikkerhed -> go do.
- Opgaver med høj usikkerhed -> skab et eksperiment og indsaml læring
I denne episode dykker vi ned i den anden gruppe, hvor usikkerheden er høj. Vi kan være usikre på scope, tidslinjen, økonomien, kvalitetsforventninger, processer, forretningsmodel – og usikre på hvordan vi håndterer forandringsledelsen.
Eksperimenter og hypoteser
Når vi laver transformationer er den første fase typisk netop en eksperimenterende fase, hvor vi søger at LÆRE. Lære om hvordan vi skal designe løsningen, og lære om hvordan vi håndterer forandringen. De fire faser i en transformation kan se sådan ud: (1) Eksperimenter. (2) Scale-up. (3) Konsolidering. (4) Vi ved vi skal have mere, men vi ved ikke hvad vi skal have.
I denne episode sætter vi fokus på den første af de fire faser. Undervejs taler vi om en hypotesesætning. Den kan du bygge på denne måde:
Vi tror at [denne aktivitet] kan resultere i [denne effekt]. Vi tror vi har ret i vores hypotese, når vi kan se [at dette sker, eller vi kan se denne fremgang].
Husk, det er altid læringen, vi er på udkik efter, så vi kan mindske usikkerheden og dermed vide bedre, hvordan vi kommer videre.
Forandrings-gab
En ting, vi ofte kigger efter i vores eksperimenter er “forandringsledelses-ømhed”, eller rettere, hvor svært det potentielt vil være at gå til scale-up-fasen. Her er nogle ting, du kan kigge efter:
- Din interne forandringsevne er ikke veltrænet og du er derfor langsommere end din omverden
- Din innovationshastighed er langsommere end din omverden
- Din fleksibilitet i ressourcer er lavere end de forandringer I står overfor
- Din rekrutteringsproces er langsommere end din vækst
- Din beslutningshastighed er langsommere end hvad der er krævet for at du kan følge med din omverden.
Til sidst: Hvordan påvirker tingene hinanden?
Hold øje med de fem elementer i din organisation, der påvirker hinanden (taget fra Eriks første bog “The Responsive Leader”): Strategi/formål, innovation, kultur, organisering og lederskabet.
Når du udvikler eller justerer på en af de fem, påvirker det de fire andre.
Dine værter i denne episode
Podcasten Fremtidens Ledelse To-Go er et con amore projekt og samarbejde mellem nuværende og tidligere partnere i Bloch&Østergaard. Derfor vil det ikke altid være de samme værter, du kommer til at høre. Dine værter i denne episode er Puk Falkenberg og Erik Korsvik Østergaard.
Abonnér på podcasten og få den nyeste episode direkte på din smartphone
Du kan finde Fremtidens Ledelse To-Go i din foretrukne podcast app, på nettet, i Spotify og i iTunes. Du vil samtidig være med til at gøre det sjovere at lave podcast, hvis du hjælper os med at udbrede den. Det kan du gøre ved at rate podcasten i iTunes eller dele den med en kollega. Tak fordi du er med til at skabe fremtidens ledelse.
Har du feedback til episoden?
I hver episode af Fremtidens Ledelse To-Go tager vi fat i et emne indenfor paradigmet omkring fremtidens ledelse. Vi snakker om udfordringerne, mulighederne samt giver dig tips, tricks og begreber, som du kan lade dig inspirere af.
Kontakt os og fortæl hvad du har på hjerte eller start samtalen på Twitter under hashtagget #fremtidensledelse. Vi glæder os til at høre fra dig.
Puk Falkenberg
Change Agent, Keynote Speaker & Podcast host
Erik Korsvik Østergaard
Founder and Partner, Leadership Advisor, Key Note Speaker, & Author
Mere relevant læsning
- Om at teste og eksperimentere. Blogindlægget: What are innovation speedboats?
- Strategyzer’s bog “Testing Business Ideas” er fremragende